Wikipedia 24 uur lang op zwart

Ik wilde net iets opzoeken op de Engelse Wikipedia pagina, maar Wikipedia staat vandaag 24 uur lang op zwart, wegens een protest tegen twee wetten die voorliggen in de Amerikaanse Senaat en in het Huis van Afgevaardigden, de Stop Online Piracy Act (SOPA) en de Protect IP Act (PIPA). Het is voor het eerst dat er op zulke grote schaal wordt geprotesteerd door de van nature neutrale encyclopedie.

Wat staat er in de wetten dat het de gemoederen zo hoog doet oplopen? De wetten zijn bedoeld om de online diefstal van producten waar auteursrechten op zitten, tegen te gaan. Daarom zouden bijvoorbeeld zoekmachines als Google niet meer mogen linken naar sites waar dergelijke producten (films, muziek) worden aangeboden. Ook betalingsbedrijven als PayPal zouden geen transacties op dat soort sites mogen afhandelen. Particulieren en bedrijven kunnen door de wet naar de rechter stappen als zij een vermoeden hebben van diefstal van auteursrechtelijk materiaal.

Naast Wikipedia zijn er nog een aantal organisatie die vandaag een protest uitbrengen, waaronder WordPress! Dus ben benieuwd of deze post vandaag wel gelezen zal worden;)

Bron: De Volkskrant

Tags: , , , , , , , , , ,

About Harold

Just Blogging about the things I like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: