Manchester City: van geldmachine naar titelfavoriet

Manchester City bekleedt op dit moment de eerste positie in de Engelse Premier League. De ‘tweede’ club uit Manchester heeft zich vorige week definitief op de kaart gezet door de legendarische 6-1 overwinning op aartsrivalen Manchester United.

Daarmee wordt bewezen dat succes te koop is, de club is in 2008 verkocht aan een investeerders maatschappij uit Abu Dhabi en is daarmee in handen van Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan. Zijn eerste aankoop volgde door direct de Braziliaan Robinho voor 40 miljoen euro van Real Madrid over te nemen, een Brits transferrecord. City eindigde dit seizoen als tiende, daarom besloot de Sjeik om het seizoen daarop de portemonnee open te trekken. Voor meer dan honderd miljoen pond werden spelers  Gareth BarryRoque Santa CruzKolo TouréEmmanuel AdebayorCarlos Tévez en Joleon Lescott aangetrokken. De trainer Mark Hughes werd uiteindelijk ontslagen en daarbij werd direct  Roberto Mancini aangetrokken als nieuwe trainer. City ging met deze spelers al beter spelen maar bleek nog totaal geen team, desondanks eindigde de ploeg als vijfde. Opnieuw bleek dit een voorbode voor enorme transfer bedragen, in het seizoen 2010-2011 werden  Jérôme Boateng, Yaya Touré, David Silva, Aleksandar KolarovMario Balotelli. James Milner en Edin Džeko gekocht.

Met deze spelers erbij boekte The Citizens haar eerste echte succes en pakte de eerste prijs sinds 1976. De ploeg won door in de finale af te reken met Stoke City de FA Cup en plaatste zich ook nog eens voor de Champions League door middel van een derde plek aan het einde van het seizoen. Aan het begin van het huidige seizoen werden er weer nieuwe aankopen verricht door  Gael ClichyStefan SavićOwen Hargreaves aan te trekken, maar de aankopen Sergio Agüero en Samir Nasri waren pas echt belangrijk. Het resultaat is dat drie jaar later er vele spelers aangetrokken, maar dat ook vele spelers door de enorme selectie niet aan de bak komen. Het probleem hierbij is dat deze spelers niet zomaar willen vertrekken omdat zij een torenhoog salaris hebben gekregen die door geen enkele andere club kan worden betaald. City wordt er dan ook van verweten de transfermarkt verziekt te hebben omdat zij er voor gezorgd hebben dat er tegenwoordig voor elke speler een hoofdprijs moet worden betaald. Maar in het hedendaagse voetbal moet je over een grote kas beschikken om echt mee te willen doen en de club is de laatste jaren serieus bezig geweest om een topclub in worden. Dit seizoen lijken de vele miljoenen eindelijk geoogst te worden en heeft de club werkelijk een volwassen ploeg staan en belangrijker nog, een hecht team welke goed op elkaar zijn ingespeeld. Dit resulteerde al vroeg in het seizoen naar een spectaculaire 1-5 uitoverwinning op Tottenham Hotspur, maar met de afstraffing van vorige week op Old Trafford zette Manchester City zich definitief op de kaart als grootste favoriet voor de titel.

Een van de belangrijkste spelers is de kleine Spanjaard David Silva. Met zijn snelheid en fabelachtige steekpasses heeft hij dit seizoen een groot aandeel in het succes. De 25-jarige international isstaat door zijn goede spel gelijk in de belangstelling van de twee giganten uit Spanje: FC Barcelona en Real Madrid, echter heeft Silva recent aangegeven loyaal te blijven aan de club en heeft hij dan ook vooralsnog geen interesse om snel terug te keren naar zijn vaderland.

Gisteren werd er een zakelijke overwinning geboekt op Wolverhampton en bleef City haar voorsprong van 5 punten behouden op Manchester United. De vraag zal zijn of City de goede vorm van de afgelopen weken weet vast te houden en zich door het overvolle programma heen kan slaan. Daarbij komen ook nog de beladen Champions League duels tussendoor, de sleutel naar het succes van Manchester City zal naar mening zijn of de sleutelspelers zoals Silva, Aguero, Dzeko, Nasri het gehele seizoen fit kunnen blijven. Het zal in elk geval weer een spannend seizoen worden!

Tags: , , , , , , , ,

About Harold

Just Blogging about the things I like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: