Google Wallet lancering

Google heeft gisteren in Amerika Google Wallet officieel gelanceerd. Hiermee zet het bedrijf de eerste stap in het betalen met een smartphone, wat in de toekomst de portemonnee zou kunnen gaan vervangen. Voor dat dit echter plaats zal gaan vinden, zijn er nog vele jaren te gaan.

Google Wallet heb ik beschreven in mijn scriptie over klantenloyaliteit in het onderdeel mobiele trends. Er wordt namelijk gebruik van de technologie ‘Near Field Communication’ (NFC). Deze techniek laat je telefoon fungeren als creditcard. Door een chip in je smartphone kan deze worden gelezen bij een speciale NFC reader (wat verwerkt kan worden in kassa systemen) en kan een transactie binnen enkele secondes gemaakt worden, zonder dat er een fysieke kaart aan te pas komt. Het maakt het betalingsproces een stuk sneller. Waar de eerste vraagstukken over zullen gaan is de veiligheid om je eigen geld op je telefoon te zetten. Om een transactie te maken moet het scherm van de telefoon aan staan, zo niet dan zal de NFC chip niet werken. Daarbij moet er altijd een pincode worden opgegeven waarbij na 30 seconde de applicatie weer om een pincode zal gaan vragen. De Google Wallet applicatie zit standaar op het Android toestel en hoeft niet uit de marketplace gedownload te worden. Op het beginscherm kan gekozen worden tussen ‘Payment Cards’, ‘Loyalty Cards’, ‘My Offers’ en ‘History’. De applicatie biedt je de mogelijkheid om al je kortingspassen in de smartphone te bundelen en kan direct bij een transactie een korting toepassen of er kan gezocht worden of de desbetreffende winkel een aanbieding heeft.

20110920-025438.jpg

De NFC betaling kan op dit moment alleen met 1 type smartphone gedaan worden. De Sprint Nexus S is op dit moment de enige smartphone met een NFC chip in de achterkant van het toestel. Dit zorgt er voor dat de techniek op een relatief kleine schaal toegepast kan gaan worden. Dit is ook de enige manier omdat NFC een nieuwe technologie is en een ingewikkeld netwerk van partners zal krijgen en het uiteindelijk om jou eigen geld zal draaien. Daarom is het belangrijk dat een partij als Google dit stap voor stap in de markt zal gaan brengen. Zodra er in de toekomst 1 NFC standaard zal zijn, zullen ook andere partijen (waaronder Apple) de NFC gaan toepassen in de smartphones.

De huidige versie van Google Wallet is geschikt voor twee betaalkaarten: de Citi Mastercards en een Pre-paid card van Google. Maar een dag na de release heeft Google al bekend gemaakt een akkoord te hebben voor met partijen als Visa, Discover, and American Express.

Greg Kumparak van de website Techcrunch is in zijn review lovend over de werking van de transacties via de NFC chip. Vooral de snelheid en de ‘coole’ manier van betalen worden als grootste pluspunten gezien. Bij een winkel dacht men dat Greg al over de nieuwe iPhone 5 zou beschikken.

Zijn conclusie luidt:

‘Google Wallet is great, magical, impressive, and all sorts of other positive adjectives. But today’s launch is just a small, but meaningful, first step. NFC-based payments via Mobile is something the world has long unanimously agreed would be awesome, but nearly all of the progress toward it (at least in the US) has been behind the scenes. This is the first time the public has really gotten to play with it — and while it’s going to take a few years (at the very least. Think about how many shops still insist on “Cash Only”.) before it’s ubiquitous enough to kill your wallet, Google seems in it for the long haul’.

Het enige kritiekpunt is:
Wat als je batterijen op zijn en je bent je portemonnee vergeten?

In de video op de Techcrunch zie je een test van Greg bij een lokale fastfood keten:

De eerste stap in het mobiele betalen is gezet, het zak echter nog wel lang duren voordat de techniek in Nederland de primeur zal krijgen.

Tags: , , , , , ,

About Harold

Just Blogging about the things I like

Trackbacks / Pingbacks

  1. Starbucks brengt mobiel betalen naar Europa « Harold - December 1, 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: