US Open 2011

Afgelopen maandag is de vierde en laatste Grand Slam van 2011, de US Open, van start gegaan in New York. De orkaan Irene leek roet in het eten te gooien, maar New York bleef gelukkig gespaard. Inmiddels zijn het grootste deel van de eerste ronde partijen gespeeld en zijn er nog weinig verrassingen zichtbaar. De ‘Fab Four’; Novak Djokovic, Rafael Nadal, Roger Federer en Andy Murray zullen ook deze Grand Slam weer de dienst uitmaken en zijn de te kloppen mannen.

De nummer een van de wereld is de grote favoriet voor de eindoverwinning. De Serviër heeft zijn hoge niveau van 2011 kunnen behouden en lijkt onder zijn nieuwe status alleen maar beter te gaan spelen. Zo won hij direct, na de ingelaste pauze na Wimbledon, het Masters 1000 toernooi van Toronto en bereikte hij bij het Masters toernooi 1000 van Cincinatti de finale. De finale moest hij opgeven Murray wegens problemen met de schouder, hiermee verloor hij zijn tweede partij uit 59 wedstrijden! Het lichaam van Djokovic zal de enige onzekere factor kunnen zijn die hem van de titel af kunnen houden. Echter bleek hij in zijn eerste ronde tegen de qualifier Niland nergens meer last van te hebben. Hij heeft in het verleden, door zijn finale plaatsen in 2007 en 2010, bewezen uitstekend uit de voeten te kunnen op het hardcourt van Flushing Meadows. Hij zal dit jaar azen op de hoofdprijs en kan daarmee, na zijn overwinningen van de Australian Open en Wimbledon, de zesde man worden die drie Grand Slam toernooien in een seizoen kan winnen.

De titelverdediger is de Spanjaard Rafael Nadal. Waar hij in 2010 onverslaanbaar leek, heeft Djokovic hem dit jaar in de grootste wedstrijden van het seizoen telkens dwars gezeten. Het zelfvertrouwen van ‘Rafa’ heeft hierdoor een behoorlijke deuk opgelopen; na de Wimbledon pauze verloor hij in Toronto verrassend in de tweede ronde van de Kroaat Ivan Dodig. In het daaropvolgende toernooi van Cincinatti verloor hij in de kwartfinale van de Amerikaan Mardy Fish, terwijl in onderlinge ontmoetingen nog niet eerder van hem had verloren. In de eerste ronde moest Nadal gelijk aan de bak tegen de Kazach Andrey Kolubev; hij won echter wel in straight sets, maar moest in set twee en drie tweemaal een achterstand wegwerken van 5-3. Nadal zal een zware kluif krijgen om zijn titel te verdedigen, om de finale te bereiken zal hij moeten onder andere moeten afrekenen met outsider Juan Martin Del Porto en Andy Murray. In de derde ronde zal hij zijn eerste echte test krijgen tegen Ivan Ljubicic of David Nalbandian. Echter verwacht ik dat Nadal de fine zal halen, want er zijn maar weinig spelers die hem in een ‘best of five’ wedstrijd kunnen verslaan.

Mijn persoonlijke favoriet is Roger Federer. De Zwitser, die dit jaar 30 jaar is geworden, kan de eerste speler in de ‘Open Era’ worden die het toernooi voor een zesde keer zal gaan winnen. Federer won het toernooi vijf keer achtereenvolgende van 2004 tot en met 2008. De laatste twee edities leed dr Zwitser twee pijnlijke nederlagen; in de finale van 2009 verspeelde hij een voorsprong tegen de Argentijn del Potro en vorig jaar verspeelde hij wederom een voorsprong in de halve finale tegen Djokovic. De ‘Fed Express’ zal daarom dit jaar extra getergd zijn om nogmaals de felbegeerde titel te pakken. Daarmee kan hij de eerste dertiger na Andre Agassi worden die een Grand Slam wint. Federer heeft dit seizoen nog geen echte grote prijzen kunnen pakken. Daarbij lijkt het dat hij enkel nog voor de vier majors zich werkelijk kan opladen. Op Roland Garros excelleerde hij dit jaar door, als enige dit seizoen, Novak Djokovic te verslaan en de finale te bereiken. Echter op Wimbledon verspeelde hij voor het eerst in zijn carriére een voorsprong van 2-0 in sets tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Bij de toernooien van Toronto en Cincinatti verloor hij vroegtijdig van Tsonga en Berdych en liet hij een wisselvallige vorm zien. Toch blijft hij voor mij de favoriet om het toernooi dit jaar te winnen en zal nog een keer zijn beste tennis moeten laten zien tegen zijn rivalen Nadal en Djokovic.

De outsider voor de eindoverwinning is de nummer vier van de wereld: Andy Murray. De Schot wordt door vele bestempeld als een van de beste spelers die nog geen Grand Slam heeft gewonnen. Hij stond al drie keer eerder in een Grand Slam finale (Australian Open ’10/’11 en US Open ’08) maar moest zijn meerdere erkennen in Federer en Djokovic. Deze editie lijkt hij op het juiste moment zijn vorm te hebben gevonden, want hij komt vers van zijn eindoverwinning in Cincinatti. Hij heeft in de loop der jaren bewezen dat hij van iedereen kan winnen, echter lijkt hij tegen zijn drie rivalen op het allerhoogste niveau mentaal niet hard genoeg. Hij heeft daarbij de laatste jaren behoorlijk wat coaches versleten en heeft dit seizoen over een andere boeg gegooid door zijn maatje en sparring partner als coach te plaatsen. Wellicht dat deze zet hem de juiste mentaliteit kan geven om deze editie ‘all the way’ te gaan. Hij is goed van start gegaan en heeft eerste ronde partij heeft hij overtuigend gewonnen (7-5 6-2 6-3) van de Indiër Somdev Devverman.

Nederland was voor het eerst sinds jaren weer eens met drie mannen vertegenwoordigd in het hoofdtoernooi; Robin Haase en Thiemo de Bakker werden direct toegelaten en Jesse Huta Galung wist het toernooi binnen te komen als qualifier. Echter heeft alleen Robin Haase de tweede ronde weten te bereiken. Huta Galung ging respectabel ten onder tegen James Blake en Thiemo de Bakker is het spoor bijster door te verliezen van qualifier en zal daardoor een vrije val maken op de ranking.

Het zullen in elk geval weer twee mooie weken worden!

Tags: , , , , , , , , , ,

About Harold

Just Blogging about the things I like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: