Eerste officiële Apple Store Amsterdam in 2012?

Er ging een lange tijd het gerucht dat de eerste officiële Apple Store in Nederland aan het Leidseplein in Amsterdam zou komen. In November 2010 werd dit al als eerste aangekondigd door de Nederlandse Apple fansite OneMoreThing. Pas in Mei 2011 haar durfde Het Parool, aan de hand van ditzelfde bericht, het aan om ook van een eerste Apple Store te spreken. Op de website van Apple werd namelijk een vacature geplaatst om werknemers voor de winkel te rekruteren, daarmee werd de komst van de winkel officieel bevestigd. De datum van opening werd gesteld op 1 december 2011, maar inmiddels blijkt dat het verbouwingsproces een vertraging heeft opgelopen en dat de Apple Store pas in 2012 haar deuren zal openen.

Echter de plek waar de winkel zal komen is werkelijk een hotspot, op de begane grond van een rijksmonument: het Hirschgebouw op het Leidseplein 25. Met trekpleisters als Paradiso, de Melkweg en het DeLaMar theater is het Leidseplein hét cultureel middelpunt van Nederland. Apple is al gevestigd in ditzelfde gebouw, namelijk met het hoofdkantoor van de Benelux op de derde etage. Het is daarom een logisch beslissing om de eerste Apple Store op de begane grond te openen. De begane grond werd de laatste maanden vooral gebruikt voor tijdelijke kunstexposities. Maar de locatie voldoet aan de strenge eisen van Apple en zal naar alle waarschijnlijkheid door het Amerikaanse architectenbureau Bohlin Cywinski Jackson worden ontworpen, dit bureau is namelijk verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van alle Apple Flagship stores.

Vanmiddag liep ik zelf over het Leidseplein en nam een foto van de plek waar de Apple winkel zal komen (zie onderaan het bericht). Op dit moment is er echter nog weinig te zien van een Apple project, er wordt enkel een zwarte omheining getoond. Uit de berichtgeving van Webwereld blijkt dat dat verbouwing van de Apple winkel een vertraging heeft opgelopen en pas in 2012 gerealiseerd zal gaan worden. Vanaf de aankondiging van het project werd er al bezwaar gemaakt door de Commissie voor Welstand en Monumenten van de gemeente Amsterdam, echter werd dit bezwaar wegens ‘kwaliteitsverbetering’ genegeerd. Apple mag geen onherstelbare veranderingen aan het gebouw aanbrengen, echter zal er voor de komst van een glazen trap in de Apple Store een onderdeel van het Hirschgebouw wijken. De gemeente Amsterdam is hier op tegen en daarom is er nog steeds geen bouwvergunning afgegeven.

Er blijft gespeculeerd worden wanneer de daadwerkelijke openingsdatum zal zijn van de eerste Apple Store in Nederland. In de berichtgeving van Webwereld wordt stellig beweerd dat dit Maart 2012 betreft, echter uit bronnen van de OneMoreThing blijkt dat de winkel pas in de lente van 2012 geopend zal worden. To be continued.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

About Harold

Just Blogging about the things I like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: