Nieuwe koning van het mannentennis?

Zondag 3 juli werd de naam Novak Djokovic definitief gevestigd in de tennissport. De Serviër won voor het eerst in zijn loopbaan de meest prestigieuze titel in tennis: Wimbledon. Djokovic klopte in de finale verrassenderwijs titelhouder Rafael Nadal relatief eenvoudig met 6-4, 6-1, 1-6, 6-3.

Door deze voortreffelijke twee weken is Novak Djokovic de nieuwe nummer een van de wereld geworden. Daarmee is hij de eerste speler die, na de zevenjarige heerschappij van Roger Federer en Rafael Nadal, deze felbegeerde plek inneemt. Deze twee weken waren de ‘finishing touch’ op het jaar 2011. In dit jaar is Djokovic nagenoeg onverslaanbaar, halverwege het seizoen staat hij op een score van 48 overwinningen tegen slechts 1 nederlaag (Roger Federer, halve finale Roland Garros). Door deze imposante reeks won de 24-jarige Serviër dit seizoen al acht toernooien, waaronder de twee Grand Slam titels in Melbourne en London.

De ‘nieuwe’ Djokovic is naar eigen zeggen eind vorig jaar opgestaan, door het winnen van de Davis Cup in Belgrado. Deze overwinning gaf hem zoveel zelfvertrouwen dat hij het jaar 2011 met veel zelfvertrouwen begon. Naast deze mentale vooruitgang krijgt Djokovic dit jaar meer vrije punten door de sterke verbetering van zijn service. Naast deze punten zijn vooral de fitheid en het atletische vermogen de doorslaggevende factoren. Tegenstanders krijgen alle ballen terug en de Serviër neemt daarbij steeds meer de aanval in.

Vooral Rafael Nadal weet zich dit jaar geen raad met Djokovic. Hij was de Spanjaard dit jaar al in vijf grote finales de baas. Op de Masters 1000 toernooien van Indian Wells en Miami gingen beide finales naar Djokovic. Doordat de snelle hardcourtbanen licht in het voordeel zijn van Djokovic werd dit niet als een grote verrassing gezien. Maar door de Spanjaard zelfs te kloppen op zijn favoriete ondergrond gravel, in respectievelijk Madrid en Hamburg, werd de opmars van Djokovic richting de nummer 1 positie serieus door ingezet.

Op Roland Garros leek er ook geen vuiltje aan de lucht, maar door een opleving van de oude meester Roger Federer, werd de eerste nederlaag van 2011 toegedicht. Na een kleine rustperiode van twee weken won Djokovic de mooiste titel uit zijn nog altijd prille loopbaan. Rafael Nadal werd, na zes nederlagen, voor het eerste geklopt in een Grand Slam toernooi en nam daardoor de troon over van de Spanjaard.

Na een groot onthaal in zijn geboorteplaats Belgrado, besloot Djokovic om gelijk weer deel te nemen aan de Davis Cup. In de dubbel met Nenad Zimonjic verloor hij van de Zweedse dubbelspecialisten Simon Aspelin en Robert Lindstedt.

Met nog een helft van het seizoen te gaan zal het Novak Djokovic zijn nieuwe status als nummer 1 van de wereld moeten bewijzen. De eerste test zal tijdens het eerst volgende Masters 1000 toernooi zijn, de Rogers Cup in Canada. De grootste uitdaging zal echter zijn of de prestatie van Rafael Nadal, het winnen van drie Grand Slam titels in één seizoen, geëvenaard kan worden in New York.

20110714-073054.jpg

Tags: , , , , ,

About Harold

Just Blogging about the things I like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: