Google zet de aanval in op Facebook

Door mijn vakantie heb ik alweer een tijd mijn blog niet onderhouden. Een onderwerp waar ik al een tijdje over wilde schrijven is Google+:

Na een aantal onsuccesvolle pogingen op de sociale netwerkmarkt zoekt internetgigant Google opnieuw de concurrentie op met Facebook. De zoekgigant is 28 juni gestart met een gelimiteerde uitrol van zijn nieuwe sociale netwerkdienst Google+.

Het nieuwe sociale netwerk is in korte tijd een hype geworden, iedereen heeft het erover en er wordt in de pers veel over geschreven. Voor Google is haar dienst een begin, en laat daardoor maar selectief mensen toe. Het is alleen nog maar op uitnodiging toegankelijk, dus het is op dit moment alleen nog maar te gebruiken door een kleine groep uitverkorenen. Door het op deze manier creeren van een schaarste is het product in korte tijd erg populair geworden. De server van Google kon het aantal aanmeldingen niet aan en daarmee werd de toegang een korte tijd stop gezet. Inmiddels is dit probleem alweer opgelost en zijn er naar een berekening van de Amerikaanse onderzoeker Paul Allen al ruim 10 miljoen leden wereldwijd. Dit stelt in verhouding tot de 750 miljoen leden van Facebook nog maar weinig voor, maar de toon is hiermee wel gezet.

Google lijkt bij de ontwikkeling van dit product heel goed nagedacht te hebben over concrete problemen die de huidige sociale netwerken hebben. En is met een aantal concrete ‘oplossingen’ gekomen.

Google heeft met de functie ‘Circles’ een grote troef in handen. In deze sociale cirkels selecteer je de mensen waar jij mee wilt interacteren, delen en discussiëren. Het is dé manier waarop je binnen Google+ je vrienden groepeert. Vrienden, die geïmporteerd worden uit Gmail of Google Contacts, kun je in groepen (cirkels) verdelen (drag and drop), om op die manier makkelijk je informatie met ze te delen.

‘Hangouts’ binnen Google+ is een andere leukigheid en is de oplossing voor videochat. Ondanks dat de meeste huishoudens toegang hebben tot snel internet (of soms zelfs via mobiel), wordt er nog maar sporadisch gebruik gemaakt van videochat. Misschien omdat het een beetje ongemakkelijk is? Met een Hangout geef je eigenlijk aan dat je juist graag wil dat iemand met je komt videochatten. Een Hangout geeft aan: ik zit er klaar voor. En met Google+ kun je tot maximaal 10 mensen uit een circle tegelijk uitnodigen in een Hangout om te komen videochatten. Een Hangout klinkt erg als een virtuele woonkamer vol met je vrienden, want je kunt er ook content delen. Bijvoorbeeld weer een YouTube clip. Deze bekijk jij dan tegelijk en direct je commentaar geven en met elkaar in discussie gaan.

Daarnaast zijn er nog extra varianten als Sparks, Huddles. Deze vind ik zelf minder van belang dan de bovenstaande functies.

Sinds vandaag ben ik ook in bezit van Google+ account en zal ik de komende tijd gebruiken om alle nieuwe functies te ontdekken. Daarnaast ben ik benieuwd of Google+ binnen mijn netwerk zal aanslaan.

Meer uitleg over de nieuwe dienst van Google wordt gegeven in de volgende link:

http://www.google.com/+/demo/
http://www.stateofsearch.com/what-is-google-really-all-about/

Bron:
Telegraaf/Marketingfacts

https://plus.google.com/117388252776312694644/posts/bGJPTALDkDe

20110714-072612.jpg

Tags: , , , , , , , ,

About Harold

Just Blogging about the things I like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: