Wimbledon 2011: Nog 1 week te gaan

De zondag op Wimbledon staat vrijwel altijd in het teken van rust voor de tennisspelers. Alleen als er door het slechte weer te weinig partijen gespeeld zijn, wordt de zondag gebruikt om een dag in te halen. Nu er weer een week is gespeeld, geef ik hierbij een klein overzicht met de belangrijkste gebeurtenissen.

De nummers een tot en met vier van de wereld hebben alleen een voorspoedig verloop gehad door het schema. Voor Rafael Nadal en Andy Murray zal de vierde ronde de eerste echte test worden.

Nadal zal moeten aantreden tegen de boomlange Argentijn; Juan Martin del Potro. In onderlinge ontmoetingen staat het 5-3 voor Nadal, maar de ontmoeting in 2009 tijdens de halve finales van de US Open staat mij nog altijd het meeste bij. Nadal werd door een ontketende Del Potro als een kleine jongen opzij gezet met driemaal 6-2. De Argentijn won een dag later, door een overwinning op Roger Federer, zijn eerste Grand Slam titel. Waar het jaar 2010 de definitieve doorbraak voor Del Potro moest opleveren, resulteerde dit echter in een groot drama. Door een blessure aan de pols heeft Del Potro een jaar van de ATP Tour moeten missen. Begin 2011 moest de Argentijn nog het nodige ritme op doen, maar gedurende het Amerikaanse hardcourt seizoen kreeg hij weer langzaamaan zijn oude vorm te pakken.Deze vorm zette hij door naar het gravel seizoen, met de toernooiwinst in Estoril. Echter kwam toen weer een blessure om de hoek kijken waardoor Del Potro gedurende het Masters toernooi van Madrid juist tegen Nadal een walkover moest geven. Nu een maand later staan de twee weer tegenover elkaar en beloofd het een spannende ontmoeting te worden. Ik denk dat Nadal uiteindelijk de partij wel zal gaan winnen, maar dit zeker moet bekopen met setverlies.

Murray beleefd tot nu goed toernooi met aantal solide overwinningen. Tegen de Fransman Gasquet zal hij echter de steun van het fanatieke Engelse publiek hard nodig hebben. De getalenteerde Gasquet blijkt altijd een zware dobber voor Murray; de laatste twee wedstrijden op Wimbledon ’08 en Roland Garros ’10 leverden beide een vijfsetter op. Als Murray deze test kan doorstaan, zal dit hem het zelfvertrouwen kunnen geven om uiteindelijk de titel te kunnen winnen.

In de onderste helft van het schema leven Novak Djokovic en Roger Federer weer toe naar een 24e ontmoeting. Beide spelers hebben nog niet echte tegenstand gehad en de vierde ronde tegen respectievelijk Michael Llodra en Mikhail Youzhny zullen naar mijn verwachting weinig problemen opleveren. De beste vier spelers van de wereld domineren momenteel het mannencircuit en zullen daarom net als op Roland Garros de plekken van de halve finales in beslag nemen.

De twee grootste verrassingen van de afgelopen week zijn de vroege nederlagen van de nummer vijf en acht van de plaatsinglijst: Robin Söderling en Andy Roddick. De Zweed Söderling werd verrast door de achttien jarige Australiër Bernard Tomic. De als vijfde geplaatste Zweed kon als excuus aanvoeren dat hij ziek op de baan stond. Hij klaagde over duizeligheid en misselijkheid, maar de qualifier was hem op alle fronten de baas. Tomic mag nu aantreden tegen de Belg Xavier Malisse, vorige week speelde de twee ook al tegen elkaar op de AEGON Championships in Eastbourne. Dit leverde toen een overwinning op voor Malisse, maar het niveau van Tomic lijkt op dit moment een stuk hoger te liggen. Andy Roddick werd eerder deze week met 7-6 (2), 7-6 (2), 6-4 naar huis gestuurd door de uitstekend spelende Feliciano López.Roddick had zeven van de acht eerdere confrontaties met López gewonnen, maar de drievoudig Wimbledon-finalist kwam er nu nauwelijks aan te pas. In 2004, 2005 en 2009 stond A-Rod nog in de finale van het Londense grandslamtoernooi, maar van carrière van Roddick lijkt het beste van af te zijn.

Mijn persoonlijke favoriet voor de titel is en blijft Roger Federer, de Zwitser lijkt in de juiste vorm te steken om zijn zevende Wimbledon titel in de wacht te slepen en daarmee het record van Pete Sampras te evenaren. Time will tell!

Tags: , , , , , , ,

About Harold

Just Blogging about the things I like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: