Internetrevolutie: merknamen als internetextensies

Eén van de belangrijkste beslissingen sinds de introductie van de .com domeinextensie lees ik einde van de vanmiddag in de Telegraaf. De ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) geeft haar strenge policy rondom domeinextensies op: binnenkort mogen grote merknamen hun eigen extensie gebruiken, zoals bijvoorbeeld .amstel of .apple. De nieuwe regels gaan op 12 januari in, zo heeft de wereldwijde organisatie die het domeinnamensysteem beheert tijdens een vergadering in Singapore besloten. Naast merken mogen ook steden een eigen domeinextensie gaan gebruiken. Zo hebben investeerders al belangstelling getoond voor .vegas, een verwijzing naar de Amerikaanse gokstad. beslissing zorgt voor een flinke uitbreiding van het aantal beschikbare domeinen.

De domeinboeren zullen er wellicht niet blij mee zijn, maar door de beslissing neemt het aanbod flink toe. Wat dat betreft een goede ontwikkeling gezien veel domeinnamen worden opgekocht vanwege hun potentiële waarde, waardoor het voor bedrijven een kostbare aangelegenheid kan zijn hun gewenste domein op te kopen. Goedkoop zijn de domeinnamen niet; een aanvraag kost 130.000 euro, terwijl jaarlijks 17.000 euro moet worden betaald. Daarnaast komen grote bedrijven als eerste aan de beurt bij het registreren van nieuwe extensies. Dit moet voorkomen dat andere partijen merknamen voor hun neus wegkapen. Ook is een vereiste dat de aanvrager kan aantonen dat zij een legitieme reden hebben om de domeinextensie aan te vragen.

De nieuwe mogelijkheden voor het vastleggen van verse extensies aan domeinnamen is de grootste verandering sinds de invoering van .com-domeinnamen 26 jaar geleden. Op dit moment zijn er zo’n 250 extensies die verwijzen naar landen en 22 die verwijzen naar de organisatie soort, zoals .com, .org of .info. De ICANN stelt dat de uitgebreide mogelijkheden voor extensies nieuwe mogelijkheden bieden voor de marketing van grote bedrijven. Critici zijn echter bang dat gebruikers in de war raken als er een fors aantal nieuwe extensies bijkomt.

Bron: Marketingfacts/Tweakers

Tags: , , ,

About Harold

Just Blogging about the things I like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: